Bijzondere romans uit Québec

Literatuur uit het Franstalige deel van Canada heeft vaak twee gezichten: het ene is geworteld in de natuur en in de geschiedenis, het andere kijkt ver over de grenzen van Quebec. Het ene volgt het literaire voorbeeld van de literaire oermoeder Anne Hébert, die schreef over tragedies in grote families woonachtig in diepe bossen, die het grootste deel van het jaar onder een dikke laag sneeuw zijn bedekt. Het andere geeft invulling aan het multiculturele karakter van een wereldstad als Montreal, waar bijvoorbeeld de onlangs door Frankrijk gelauwerde, op Haïti geboren auteur Dany Laferrière zijn toevlucht zocht.

Precies die twee gezichten zijn terug te vinden in twee bijzondere romans, geschreven in het Franstalige deel van Canada. De ene auteur, Jocelyne Saucier, komt uit Nouveau Brunswick, het uiterste oosten van Quebec. De ander, Larry Tremblay, werd geboren in Chicoutimi, een stad net aan de andere kant van de rivier de Saint-Laurent, ten noorden van de stad Quebec. De eerste schreef een mooi verhaal over vrijheid, de dood en terugkeer naar de onschuld, de tweede een beladen oorlogsfabel. Beiden werden in Quebec met literaire prijzen overladen.

Lees het hele stuk in NRC Handelsblad, http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/augustus/07/het-kwaad-in-de-stad-en-een-idylle-in-het-bos-1521318 (€)