Boeken

Ontdek een nieuw Parijs in de voetsporen van beroemde schrijvers: Patrick Modiano neemt je mee naar een ander Montmartre, Remco Campert laat je de oostkant van de stad zien, Michel Houellebecq leidt je van de Parijse hoogbouw naar de Sorbonne en met Adriaan van Dis kijk je achter de schermen van migrantenlevens. Parijs – stad van pracht en praal, maar ook van extreme armoede. Je kunt er dwalen om te verdwalen en plekken vinden waarvan je niet wist dat je ze zocht. De pen van Margot Dijkgraaf belicht tien grote Nederlandse en Franse schrijvers en hun personages in Parijs. De foto’s van Bart Koetsier volgen op unieke wijze hun literaire route door de lichtstad. Zo verenigt de literatuur zich met de lens van de stadsfotograaf. (uitgeverij Boom, 2020)

In mei 2018 verscheen Lezen in Frankrijk. Een literaire tour de France, bij de AUP.

index

In 2003 verscheen Franstalige literatuur van nu. Een vreemd soort geluk (De Geus), een panorama van de moderne Franstalige literatuur.

het beslissende boek

In 2002 verscheen Het beslissende boek. Nederlandse en Vlaamse schrijvers over het boek dat hun leven veranderde (samen met Martijn Meijer) (NRC/Prometheus, 2002).

atlat

Samen met fotograaf Eddy Postuma de Boer maakte zij De atlas van Nooteboom (Atlas).

9044609084

In 2006 publiceerde ze De pen van Europa, een bundel interviews met Europese schrijvers over de vraag of er een Europese literatuur bestaat, voorzien van een inleiding over het onderwerp. (NRC/Prometheus).

Als directeur van SPUI25 riep ze de jongerenredactie SPUI25 in SPé in het leven, die succesvol activiteiten ging organiseren. Ze werden zelfs door uitgeverij AUP uitgenodigd een boek te maken van de onderwerpen die ze agendeerden. Bij hun bundel werd ze gevraagd het voorwoord te schrijven.

Zij namen het woord. Rebelse vrouwen in de Franse letteren schetst de portretten van uitzonderlijke, schrijvende Franse vrouwen uit de 17e tot de 21e eeuw.

Op 14 april 2018 verschijnt Geen verlangen zonder tekort, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Libris Literatuur Prijs. In samenwerking met Wouter van Gils.

In mei 2014 verscheen haar portret van het werk van Hella S. Haasse, onder de titel Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse (Querido).

9200000022205740

Begin 2009 publiceerde ze bij De Bezige Bij Nooteboom en de anderen.

nooteboom-en-de-anderen---m.-dijkgraaf[0]

In 2014 verscheen Meer licht! Negen Europese schrijvers over Goethe’s laatste woorden met een inleiding van Margot Dijkgraaf.

9789059365124_160

In 2015 presenteerde Querido een speciaal boekje over Nobelprijswinnaar Patrick Modiano met daarin een interview met de auteur, getiteld ‘Je bent de gevangene van de tijd waarin je leeft’, door Margot Dijkgraaf.

modiano